Oldschool rockeři vs. moderní sál

Ve čtvrtek (13. 2. 2020) jsem – vcelku ad hoc – navštívil koncert HammerFall ve Fóru Karlín. HammerFall je švédská heavy metalová skupina, která svůj vrchol prožila před deseti, či spíše patnácti roky. Totéž se dá říct o jejích fanoušcích. Oproti tomu místo konání – moderní Fórum Karlín – je na vrcholu dnes.

Fórum Karlín jde s dobou a v jednom je dokonce pionýrem – je to stoprocentně bezhotovostní podnik. V praxi to znamená, že ty tři pětky za šatnu i to pade jako zálohu za kelímek musíte platit kartou, o útratě nemluvě. A na kartu za ten kelímek také dostanete svou zálohu zpět. Nu a co si myslíte, že se stane, když postavíte rockera z devadesátek (nebo staršího) před takový problém? Vnikne rozhořčení, u některých začne propukat panika, hrozí vzpoura. Být na metalovém koncertě na suchu, to přeci nejde!

Naštěstí uvědomělý manažer nakonec otevřel pro každý sortiment alespoň jedno prodejní místo, kde brali hotovost. V praxi to vypadalo tak, že já – jakožto kartou platící – jsem si stoupl do fronty za dva až tři další čekající. Každý druhý se navíc místo objednávky zeptal: „tady je ta pokladna, kde se dá platit hotově?“ Odpověď byla vždy negativní: „Ne, to je támhleta, kde je ta dlouhá fronta.“ Na poděkování už se dotyčný většinou nezmohl, v očích mu bylo vidět zoufalství z vidiny několika desítek minut v dlouhé frontě na pivo a se sklopenou hlavou se odšoural zaujmout své místo. My mladší nebo alespoň kartou vybavení jsme si jen objednali, přiložili kartu k terminálu a už měli svůj kelímek s pivsonem. Snazší než hledat hotovost, o zkrácení front nemluvě.

Mimochodem, zajímavým jevem bylo i brblání na vracení zálohy za kelímek „do tří dnů na účet“. Když jsem zaslechl, jak se nějaký od pohledu dobře živený chasník rozčiloval: „Tři dny? A do té doby jako budu žrát co?!“, říkal jsem si, chlape, když ti chybí pade, abys mohl žrát, proč si dáváš za další pade určitě ne první pivo? A proč chodíš na koncert, kam stojí vstup osm kil? Některé lidi prostě člověk nepochopí, ani kdyby chtěl. A on nechce.

Druhou bizarností bylo kouření cigaret. Fórum Karlín je jako všechny koncertní sály a haly nekuřácký. Jenomže má ještě dva další neduhy. Jednak v něm není žádná kuřárna, kde by si návštěvníci koncertu mohli zapálit, jednak při vstupu, ani při odchodu nedostáváte žádnou vrácenku, žádné razítko, žádnou pásku na zápěstí. Prostě když jednou odejdete, dovnitř už vás zpátky nepustí. Sorry, smolík.

Security tak u vstupních dveří otáčeli kuřáky, kteří chtěli jít ven na vzduch, ty, kteří si zapálili přímo na sále nebo v předsálí pak důrazně upozorňovali, že se zde nekouří a přiměli je cigaretu zase típnout. Ještě, že tohle řešit nemusím, říkal jsem si.

To by ale nebyli rockeři z devadesátek, aby nezavzpomínali na svá školní léta a neporadili si. Když jsem otevřel dveře pánských záchodů, vyvalila se na mě hustá mlha. Uvnitř nebylo vidět na víc jak metr. Ucítil jsem aroma správného pajzlu, se vším všudy. Pokud se někde dalo dokonale nasáknout nikotinovým dýmem skrz naskrz, tak na pánských WC Fóra Karlín. Nu co, na WC security kontrolovat kuřáky nechodí. Na rozdíl od učitelů.

Co říci závěrem, aby to nevypadalo, že se tu jen vysmívám tomu, jak starší generace absolutně nestíhá současné trendy (i když přesně to dělám)? Nejspíš přidám takový apel na promotéry, aby při přípravě kulturních akcí dbali na všechny potřeby návštěvníků. Jsou to totiž právě takovéto detaily, které často srazí skvělý zážitek z povedeného vystoupení. I když můj osobní zážitek tím byl spíše obohacen.

P.S.: Pokud jste se těšili na report z koncertu HAMMERFALL + BATTLE BEAST + SERIOUS BLACK, asi jsem vás zklamal. Tak alespoň víte, že se příště těšit nemáte.

Komentáře