Smart Notes taking tools

Už delší dobu hledám způsob, jak skloubit ukládání poznámek, TODO listy a řízení vlastních znalostí. Od texťáků ve složkách na disku jsem před lety přešel na SimpleNote jakožto alternativou Evernote, která běží i na Linuxu. SimpleNote mi ale přestal stačit v momentě, kdy poznámek začalo být hodně a já v nich potřeboval hledat a vracet se zpět, a to i o pár měsíců.

Když jsem se pak věnoval v posledních měsících onboardingu nových kolegů, objevil se další problém. Připravoval jim materiály z oblasti obecných IT znalostí, takové ty věci, co se lidi z FIT ČVUT učí v prvních ročnících Bc. studia, a narazil jsem na potřebu mít lépe řešen Personal Knowledge Management (PKM). Tedy nějak lépe řídit to, co umím a znám. Umět v tom vyhledávat, filtrovat, třídit, mít vše na jednom místě. A tak jsem začal hledat a testovat nástroje.

Aplikací na psaní poznámek a chytrých rad, jak ty poznámky zaznamenávat, třídit, organizovat a vůbec uchovávat, je plný Google. Při své rešerši jsem se odpíchl od nástrojů, jež aktuálně používám, tedy Evernote, SimpleNote a podobných. Ty jsou dobré pro rychlé zaznamenávání myšlenek, TODO listy a vůbec denní rutinu. Pokud však jde o u chování a třídění informací, moc praktické nejsou.

Evernote a jeho alternativy mají striktně hierarchickou strukturu. Představte si to jako složky v počítači, do kterých ukládáte soubory. Ono to dává velký smysl. Takové použití je naprosto intuitivní, přirozené. Jenže když jde o řízení znalostí, zjistíte, že byste kolikrát tu hierarchii potřebovali porušit a vytvořit si cestičku ze složky v jedné větvi stromu do složky, která je v úplně jiné větvi stromu. Navíc tak, aby to vypadalo naprosto přirozeně a čtenář (vy) nepoznal, že je na té cestě něco neobvyklého. A tady narážíme na omezení Evernote a jeho alternativ. Struktura poznámek je v nich stromová.

Notion se nabídl hned vzápětí jako šikovnější alternativa. Tahle soukromá dokuwiki 21. století umí vytvářet linky ze stránky v jedné větvi stromu na stránku v úplně jiné větvi stromu. A to úplně přirozeně, bez následku. Jde navíc o rozšířenou aplikaci, kterou si – stejně jako Evernote – pochvaluje velké množství uživatelů. Na co jsem ale narazil u Notion, je automatické zpětné prolinkování stránek, na které se odkazuji, se stránkami, ze kterých je na ně odkazováno. (Uf, krkolomná věta, kdyžtak si ji přečtěte znovu, jednodušeji to napsat neumím, pardon.) Cestu stromem dolů máme prošlapanou, nahoru se ale nevyškrábeme. Při brouzdání svými znalostmi a poznámkami bych se rád uměl snadno pohybovat tam i zpátky. Naprosto přirozeně, bez omezení. A to mi Notion neumožňuje.

Došel jsem k tomu, že ze svých digitalizovaných znalostí potřebuji mít plnohodnotný neorientovaný graf uložený v nástroji, v němž jím budu moci procházet tam a zase zpět. Budu si moc zobrazit jeho grafickou reprezentaci a vůbec, jednoduše vytvářet a zase rušit vazby mezi jednotlivými uzly. Potřebuji zároveň nástroj, který bude bez problémů a pohodlně použitelný jak na Linuxu, tak v Android zařízeních, tak i na mé Windows stanici.

Chci, aby vytváření poznámek, TODO listy i PKM nástroj uměla řídit a spravovat jedna aplikace nebo jedna rodina aplikací. Přes to nejede vlak. Mít pro každý úkol samostatnou aplikaci, to je naprosto neudržitelné. Zvlášť, když datovou pumpou mezi těmi aplikacemi jsem já sám. Takový systém pro mě zkrátka nefunguje. Když aplikace, tak jen jedna.

Pro nástroje, jaké potřebuji, jsem musel zaskočit na čumendu za akademiky. Mezi studenty, doktorandy a akademiky po celém světe nabyly v posledních letech poměrně velké oblibě dva nástroje. Jedním je starší a robustnější RemNote. Druhým je mladší Roam Research, kteréhož hvězda v roce 2020 raketově vystoupala a zdá se, že v oblíbenosti RemNote předběhl. Zhruba před měsícem jsem si tedy o obou nástrojích udělal hrubou rešerši, nainstaloval je a začal porovnávat. O výsledky mých zjištění se s vám rád podělím.

RemNote vs. Roam Research

Pojďme probrat jednotlivé aspekty, na které jsem se zaměřil. Vítězné aplikaci pak dáme v každé kapitole bod. V určitém bodě srovnávání už jsem si jednu z nich vybral. Která to je, vám zatím prozrazovat nebudu.

Než začnu RemNote a Roam Research srovnávat, vypíchnu, co mají společného. Protože společné mají téměř vše.

  • Oba používají strukturu odrážkového seznamu.
  • Oba umožňují používat obousměrné linky pomocí [[složených závorek]] a #tagů.
  • Oba mají pravý sidebar, kde můžeme mít otevřených více stránek najednou.
  • Oba používají „daily journal“ – stránku pro každý den, na níž své studium a své myšlenky můžu zaznamenávat deníkovou formou. Pro oba je stránka aktuálního dne „landing page“, když otevřu aplikaci.

Nezdá se takhle, že by společných vlastností bylo moc, nicméně tohle jsou ty klíčové, všeobsahující funkce, které pokrývají ony Paretovské čtyři pětiny požadavků na psaní poznámek, TODO listy a PKM.

Z oblastí, ve kterých se obě aplikace liší, jsem zcela subjektivně vybral těchto deset. Níže v článku jim věnuji trochu více pozornosti. Jsou to:

  1. První dojem
  2. Podporované platformy
  3. Vytváření poznámek, editor stránek
  4. Propojování myšlenek a nápadů
  5. Podpora učení a management získaných znalostí
  6. Task management
  7. Bezpečí dat
  8. Účel, zaměření
  9. Cena
  10. Budoucnost a další vývoj

Pojeďme na ně!

První dojem

První dojem je pro mě velmi důležitý. Nejen u lidí, ale i u aplikací, techniky, jednoduše u všeho, s čím se potkám. Nepodařilo se mi vybudovat si schopnost odstínit první dojem a hodnotit vždy na základě objektivních kritérií. Když se mi něco nebo někdo na první dobrou nezamlouvá, těžko už s tím něco udělám. Proto jsem se rozhodl udělat z něj první hodnotící kritérium.

RemNote

Instalace aplikace a přihlášení Google účtem byly, řekl bych, standardní a rychlé. Po přihlášení mě uvítal interaktivní tutoriál, v němž jsem si osahal všechny základní i lehce pokročilé funkce RemNote. Seznámení se se strukturou aplikace a způsobem jejího používání bylo velmi příjemné a nenásilné, ačkoliv v mobilní aplikaci poněkud nepraktické. Z desktopu jsem to ale zvládl bez problému. Musím přiznat, že po projití tutoriálem jsem neměl zásadnější problém se v aplikaci orientovat a používat ji. Bez něj bych ale hodně tápal.

Roam Research

Při registraci do Roam Research už rovnou zadáváte platební údaje a své osobní údaje. To rozjezd trochu zdrží, ale ne moc. Roam Research vám navíc umožňuje mít více separátních grafů – více oddělených databází. První, co reálně děláte, je vymýšlení jména pro tu vaši. A tady se můžete na nějakou dobu zaseknout – alespoň mě se to stalo – jelikož jméno je pak součástí URL grafu, ke kterému se připojujete, musí být unikátní a nedá se v budoucnu změnit. Můžete si ale celý svůj graf vyexportovat, založit nový s lepším jménem, naimportovat data a ten starý smazat. Sice jde o trochu krkolomný, ale funkční workaround.

Pojmenování grafu bylo ale jediným škobrtnutím při prvním setkání s aplikací. Otevřel jsem velmi čisté rozhraní prázdného grafu pouze s dnešní stránkou „Daily Notes“ a mohl začít psát. Žádný tutoriál, nic. V Roam Research potřebujete na začátku umět jen psát, používat závorky [[ a ]] k vytváření linků a tabulátor k odsazení poznámek. Toť vše. V pravém horním rohu máte k dispozici stručnou a přehlednou nápovědu s popisem syntaxe a dostupných funkcí. Pro cokoliv dalšího existují desítky video návodů. Používání Roam Research je naprosto intuitivní.

1 bod získává Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 0:1. prvním>

Podporované platformy

Jak jsem již zmiňoval, je pro mě důležité, abych měl své poznámky, TODO listy a PKM databázi k dispozici jak na Linuxové stanici, tak na Windowsové. A pro zachycení rychlých postřehů a myšlenek potřebuji přístup i z mobilu.

RemNote

RemNote je dostupné přes web z prohlížeče, má však i plnohodnotnou desktopovou aplikaci pro Linux, Windows i Mac. Zároveň má mobilní aplikaci pro Androind i pro iOS. Ačkoliv máte možnost mít kopii dat staženu přímo lokálně v zařízení, kde RemNote používáte, synchronizuje se váš graf, když jste online, do všech vašich zařízení, kde k němu přistupujete.

Roam Research

Roam Research je pouze webová aplikace, ke které přistupujete přes prohlížeč. Nativní aplikace pro Windows, Linux, Mac, Android nebo iOS neexistuje. Máte možnost si na všech těchto platformách nainstalovat Roam Research jako Web App. Pro přístup k vašim datům tedy vždy potřebujete internet. Lokálně je uložena nemáte. Shledal jsem možnosti Web App dostačujícími, aby si člověk omylem nezavřel okno prohlížeče, kde zrovna Roam Research má.

Web App má tu nevýhodu, že na desktopu se vám „schová“ mezi ostatní okna prohlížeče, na lište aplikací nemá vlastní ikonku. Na chytrém telefonu se sice tváří jako samostatná aplikace, ale připadá mi, že se pekelně dlouho načítá. Mobilní verze Web App má navíc hodně nepohodlné ovládání. Trochu to kompenzuje možnost použít tzv. „quick captures“, které od poslední aktualizace nemusíte přiřazovat jen „Daily Notes“ stránce aktuálního dne, ale jakékoliv stránce ve vybraném grafu. „Quick captures“ pak při dalším otevření nebo obnovení plného zobrazení můžete zpracovat.

Osobně nemám rád psaní a editaci textu z mobilu, proto mobilním aplikacím nepřidávám velkou váhu. Stačí mi, když mohu rychle napsat poznámku, kterou později zpracuji.

Ve druhém kole tedy 1 bod získává RemNote. Skóre RemNote vs. Roam Research je 1:1.

Vytváření poznámek, editor stránek

Zjednodušeně řečeno, oba nástroje jsou pro ukládání poznámek a jejich obousměrné propojování (jako) dělané. Jak RemNote, tak Roam Research mají denní žurnály, kterými nahrazují texťák pro každý den ve složce „work“ nebo A4 papír pod klávesnicí pro běžné poznámky.

RemNote

Začít s psaním postřehů z lekcí, webinářů, knih a článků může být z počátku trochu složitější. Není moc dobré jen tak začít z ničeho nic psát v RemNote poznámky. Potřeboval jsem se seznámit se základními principy, s funkcemi, jako jsou portály k vložení existujícího dokumentu do vaší poznámky (což je mimochodem super funkce). A připadalo mi, že těch možností používání je poměrně dost a těžko jsem se v nich po začátku vyznal. RemNote je připraven na tvorbu složitých struktur pro váš task management i pro PKM.

Co se mi na RemNote hodně líbí je šikovný textový editor, ve kterém mohu zvýrazňovat text, měnit jeho formátování atp. A to velmi intuitivně a jednoduše, jako v jiných aplikacích a nástrojích.

Pokud si navíc předplatíte verzi Pro nebo vyšší, máte možnost si vytvářet šablony pro jednotlivé stránky, což je také hodně užitečné. Ve verzi Free tahle varianta ovšem chybí.

Roam Research

Jak jsem psal výše, začít si dělat poznámky v Roam Research můžete prakticky ihned. Bez znalostí. Prostě začnete psát v „Daily Notes“ sekci a když budete chtít, poznámky zpracujete a zatřídíte později. Na začátku jsem se nepotřeboval s ničím seznámit, jen jsem napsal nadpis poznámky, obalil jej hranatými závorkami a proklikl se na detail. Zcela intuitivně. Napsal jsem obsah poznámky a bylo to.

Roam Research nemá žádnou strukturu. Jediné, co máte k dispozici je sekce „Daily Notes“, seznam všech stránek a zbytek levého menu je volné pro „Shortcuts“ na „ohvězdičkované“ stránky. Máte tedy připraven prostor jak pro jednoduché nahodilé poznámky, tak pro tvorbu složitých struktur. Fantazii se zde meze nekladou. A to mě na Roam Research opravdu chytlo. Jsem totiž trochu hračička a na tvorbě struktury a vymýšlení „architektury“ strávím na začátku mnohem víc času než tvorbou obsahu.

Co bych Roam Research trochu vytkl, je pohodlnost formátování v editoru stránky. Můžete sice používat MarkDown notaci a máte částečnou podporu pro LaTeX výrazy (velké plus pro jakékoliv hodiny matematiky), to všechno je super. Formátování je ale hodně neintuitivní a poskytuje jen omezené možnosti, například u zvýrazňování. Musíte věnovat čas, abyste si ovládání osvojili.

Ve třetím kole tedy 1 bod získává Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 1:2.

Propojování myšlenek a nápadů

Propojování stránek a poznámek je klíčovou funkcionalitou obou aplikací. Stránka a myšlenka ovšem nemusí být totéž. Někdy je třeba provázat konkrétní odrážky. Obě aplikace zvolily podobný, avšak pokaždé trochu jiný přístup. Oba přístupy jsou praktické, dobře použitelné a intuitivní.

RemNote

RemNote ukládá poznámky do grafové databáze. Umožňuje mi stejným způsobem odkazovat celou stránku, nebo jen jednu odrážku. Tohle je velice šikovné, zejména z pohledu UX. V Pro verzi pak máte možnost i graf vašich poznámek i vizualizovat. Free verze tuhle možnost ovšem nemá.

V referencích, které na stránce vidíte, také můžete filtrovat. De facto si zobrazit jen propojené stránky, které obsahují nějaké konkrétní tagy (=odkazy na stránky). Tím máte možnost odhalovat související témata a pracovat s nimi. Ovládání filtrů je intuitivní a na první pohled mi v něm nic nechybí.

Roam Research

Grafová databáze Roam Research má dva typy uzlů: stránky a odrážky. Jiným příkazem a způsobem se odkazujeme na stránku a jiným na konkrétní odstavec – odrážku – na dané stránce. Osobně tohle rozdělení příliš nechápu a myslím, že je spíše omezující než přínosné. Roam Research má šikovný nástroj, jak zobrazit graf, či podgraf a vazby stránek a témat na sebe. Právě v přemýšlení a hledání společných vazeb mezi myšlenkami a nápady je tahle vizualizace užitečná.

Mezi referencemi na stránku je možné jednoduše filtrovat podle toho, zda daná stránka odkazuje ještě na jinou konkrétní strunku (=tag). Kromě tohoto jednoduchého filtrování však Roam Research navíc nabízí funkci dotazů – query. V nich mohu specifikovat i složitější vyhledávání pomocí AND a OR vztahů. Díky tomu dokážu v průběhu hledání přesněji specifikovat, co za témata, poznámky a stránky hledám a zvyšovat relevanci nalezených výsledků. Jak je to důležité se přesvědčuji s rostoucí velikostí a hustší propojeností mé databáze. Osobně jsem si právě tuhle funkci oblíbil a dostala se pro mě na úroveň must-have. Její užitečnost si testuji právě při psaní tohoto textu.

Ve čtvrtém kole tedy 1 bod získává Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 1:3.

Podpora učení a management získaných znalostí

PKM byl prvním důvodem, proč jsem začal hledat nový nástroj pro správu poznámek, TODO listů a znalostí. Oba nástroje jsou v tom to směru velmi šikovné.

RemNote

RemNote je nástroj (jako) stvořený pro studium a studenty. Základní funkcí je vytváření Flashcards během psaní poznámek. Naučí vás to jeden z prvních tutoriálů. Má zcela nativní podporu Spaced Repetition algoritmu s frontou Flascards pro opakování a testování/zlepšování vlastních znalostí. RemNote má dokonce vestavěn Pomodoro timer jako nástroj pro podporu učení. Pokud bych si vybíral aplikaci, která mi má pomoc v přípravě na zkoušku, volil bych RemNote.

Jako nástroj pro uchovávání a organizaci informací je RemNote se svou nativní podporou složitějších struktur – jejíž pochopení má ovšem pomalejší učící křivku – připraven k implementaci systémů jako Zettelkasten. Nazval bych RemNote soukromou wiki na steroidech nebo soukromou Confluence. Zkrátka to, co chcete, když je pro vás na prvním místě PKM.

Roam Research

Roam Research lehce koketuje s Flashcards a Spaced Repetition. Respektive, můžete si vytvořit podle jednoduchého návodu stránku s danou strukturou, kterou pak exportujete v .json formátu a importujete ji do aplikace NeuraCache. Export z Roam Research je s NeuraCache kompatibilní. Nativní podporu pro Flashcards a Spaced Repetition jsem v Roam Research nenašel. Co jsem však našel bylo vestavěné Pomodoro. Roam Research je tedy super v ukládání znalostí a vazeb mezi nimi, ale moc vás nepodpoří v jejich trénování.

Co se organizace znalostí táče, Roam Research vám umožní vystavět si naprosto cokoliv. Což se ukázalo býti dvojsečným ostřím. Na jedné straně nejsem prakticky ničím omezen, na straně druhé nemám žádná pomocná kolečka po stranách, která by mi zabránila natlouct si ústa. Něco jako programování v jazyce C.

Při přípravě na tento článek i hledání, jak Roam Research používat jako PKM jsem shlédl desítky videí, záznamů online streamů, návodů a tutoriálů, jak pomocí Roam Research implementovat Zettelkasten. Podotýkám, že desítky videí znamená desítky hodin videí. A jak se ukázalo, co případ, to jiný způsob, jiná metoda. Některé byly úspěšné, některé méně, některé dokonce selhaly úplně.

Našli se autoři, kteří Zettelkasten implementovali věrně dle všech doporučení, jiní se jím jen inspirovali. Já sám patřím do druhé kategorie. Každopádně Roam Research je nástroj, který je šikovnější k propojování myšlenek, nápadů a vědomostí než k jejich organizaci.

Co se mi ovšem líbí na Roam Research a v RemNote jsem to nenašel, je možnost mít více grafů – více databází. Mohu mít tedy svou osobní bázi znalostí z reálného světa. A kdybych náhodou psal nějakou sci-fi, či fantasy knihu z vymyšlených světů, mohu si vytvořit separátní graf, kde vybuduji bázi znalostí o daném světě a jeho obyvatelích. Tahle myšlenka se mi hodně líbí, ale chápu, že v praxi ji málokdo využije.

V pátém kole tedy 1 bod získává RemNote. Skóre RemNote vs. Roam Research je 2:3.

Task management

TODO listy a plánování je úkol, se kterým se potýkám už nějakou dobu. A také jsem za poslední roky vyzkoušel a začal používat různé nástroje pro zlepšení efektivity v této oblasti. Mým cílem bylo si tedy nezhoršit a pokud možno ještě vylepšit tuto důležitou část denní rutiny.

RemNote

RemNote umožňuje vytvářet úkoly se zaškrtávacími políčky, přidávat k nim text, datum, tagy. Zároveň si můžete vytvářet stránky fungující jako TODO listy a shlukovat na nich nevyřešené úkoly dle různých tagů a termínů. V tomhle základním využití jsem nenašel žádný nedostatek. Úplně mi vyhovuje.

Roam Research

Roam Research umožňuje rovněž odrážku opatřit zaškrtávacím políčkem. V podstatě tím uděláte referenci na stránku (uzel grafu) TODO. Tahle stránka existuje od začátku ve vašem grafu a můžete si v ní vylistovat všechny otevřené úkoly a pomocí filtrů je třídit. Zároveň máte možnost – jako pro jakýkoliv jiný odstavec – přidávat úkolům tagy a reference. Tím, že každé datum je vlastně samostatná poznámka, můžete přidávat reference i na datum. V „Daily Notes“ se vám potom zobrazí úkoly s deadlinem v ten den. Navíc si můžete pomocí funkcionality query vytvářet vlastní specifičtější TODO listy. Pro základní využití mi Roam Research rovněž naprosto vyhovuje.

Co jsem však našel v Roam Research navíc je podpora pro Kanban – agilní metodiku plánování. V RemNote jsem také objevil plugin, který by to měl umožňovat, ovšem Roam Research má tuhle funkci přímo v sobě. V současnosti to moc nevyužívám, ale do budoucna chci Kanban aplikovat i na své soukromé úkoly. Roam Research tu má u mě menší plus s odřenýma ušima.

V šestém kole tedy 1 bod získává Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 2:4.

Bezpečí dat

Pokud jde o bezpečnost dat, tady mám největší výhrady. Ani jedna z aplikací nepodporuje end-to-end šifrování dat. Nemáte tedy žádnou jistotu, že data, uložená na serverech RemNote nebo Roam Research někdo neukradne. Ani do jedné z aplikací byste tedy rozhodně neměli zadávat cokoliv, co je chráněné NDA.

Obě platformy prohlašují, že vlastníky dat jste vy. V tomto směru tedy problém nevidím.

Ani jedna z aplikací nepodporuje dvoufaktorovou autentizaci. V tom problém naopak vidím.

V sedmém kole tedy získává 0 bodů jak RemNote, tak Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research tedy zůstává 2:4. A mám pro tohle omezení sto chutí dát jim záporné body.

Účel, zaměření

Ačkoliv jsou si obě aplikace ohromně podobné a nabízejí prakticky stejné funkce, v jedné zdánlivé maličkosti se liší. Tou maličkostí je účel. Zatímco RemNote slouží dle jeho tvůrců k „zapamatování a organizaci toho, co jsem se naučil,“ Roam Research je definován jako „note-taking tool k propojování myšlenek“. V této kapitole se budu rozhodovat ještě subjektivněji než v předešlých, komu dám bod.

RemNote

Kdybych byl stále ještě vysokoškolským studentem, v bez váhání bych po RemNote sáhl. Jeho možnosti v organizování zápisků a poznámek z lekcí, kurzů, přednášek a seminářů mě uchvátily. Baví mě i možnost vytvářet si cvičné otázky k jednotlivým tématům pomocí Flashcards a Spaced Repetition, ze kterých sám sebe mohu zkoušet – a když nevím, zobrazím si odpověď. Jako PKM a studijní nástroj je tedy RemNote bezkonkurenční.

Roam Research

Oproti tomu Roam Research mě baví svou všestranností. Fantasii se skutečně meze nekladou a já si mohl struktury své databáze znalostí vystavět, jak mě napadlo, aniž bych byl svázán jakýmikoliv principy. To považuji u databáze, která je určena výhradně pro mě, za veledůležité.

Navíc možnosti, jak zobrazit a hledat vazby a souvislosti mezi myšlenkami a informacemi, jsou v Roam Research bezkonkurenční. A já dnes už příliš netrénuji tu hard-core bázi znalostí, tu jsem během studií nějak vybudoval. Hledám spíše souvislosti a směry, kterými se dál vydat. Proto je pro mě právě tohle propojování myšlenek, nápadů a znalostí a zkušeností důležitější.

Přiznávám, že to srovnání je odteď (a vlastně už v předešlých dvou kapitolách) trochu nefér, jelikož v tomto bodě už jsem pracoval převážně v jedné z aplikací. Vybral jsem si ji ještě před skončením a vyhodnocením celého zkoumání. U zkoumaných vlastností jsem pak zjišťoval, jestli to ta vybraná aplikace umí a jestli je to pro mě skousnutelné. Pokud byly obě odpovědi ano, druhou z nich jsem nezkoumal.

V osmém kole tedy 1 bod získává Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 2:5.

Cena

Cena je důležitou a málem se stala i rozhodující součástí procesu výběru. Pojďme si tedy projít oba nástroje.

RemNote

RemNote můžete mít v základní verzi i zdarma. Má i placené verze, konkrétně celkem 3 subscription plány:

  1. Freezdarma – máte k dispozici většinu funkcí, rozhodně vše, co nutně potřebujete.
  2. Pro$6/měsíc – máte k dispozici plnou funkcionalitu RemNote, včetně vychytávek, jako šablony stránek
  3. Life-Long Learning - $300/jednorázově – stejné funkce, jako Pro, ale máte to do konce života (vašeho nebo aplikace)

Roam Research

„Au,“ řekla moje karta při placení za Roam Research. První měsíc používání je zdarma, tím to ale končí. Pokud chcete pokračovat, musíte zaplatit. K dispozici jsou dvě varianty subscription plánu:

  1. Pro – plná funkcionalita Roam Research a prostor pro 3 samostatné grafy
    1. $15/měsíc při měsíční platbě
    2. $165/rok (= $13,75/měsíc) při roční platbě
  2. Believer - $500/5 let (= $100/rok = $8,33/měsíc) – totéž, co Pro, ovšem s dřívějším přístupem k novým funkcím, prioritním supportem a možností si zavolat s týmem

Pokud jste full-time student, full-time učitel, full-time výzkumník, je vám méně než 22 nebo jste nezaměstnaní, můžete dosáhnout na 50% slevu. To ovšem není můj případ.

Jak vidno, Roam Research stojí i v Believer plánu více než Pro plán RemNote. O Life-Long Learning plánu ani nemluvě. Přitom funkčně jsou srovnatelné. Neřkuli má RemNote k nabídnutí širší škálu funkcí. Tenhle nepoměr ceny a výkonu bije do očí.

Cena Roam Research je srovnatelná s cenou vývojářského IDE jako IntelliJ IDEA. Je ovšem potřeba si zodpovědět otázku, zda ten přínos nástroje, jako je RemNote a Roam Research, není srovnatelný s užitečností dobrého IDE. Já si na to odpověděl.

V devátém kole tedy 1 bod získává RemNote. Skóre RemNote vs. Roam Research je 3:5. A mám chuť dát RemNote body rovnou dva.

Budoucnost a další vývoj

Při hledání je potřeba se dívat i na to, jaké má kupovaný software vyhlídky do budoucna. A tady si myslím, že se ani o RemNote, ani o Roam Research bát nemusíme. Když jsem si dělal rešerši, prošel jsem řadu srovnání obou aplikací i příslušná Reddit vlákna. Pak jsem zkoumal, co z toho ještě platí. A neplatilo skoro nic. Za poslední rok se obě aplikace posunuly. Co bylo nejčastěji vytýkáno jako nedostatek nebo bylo uváděno jako zásadní výhoda té druhé, se v první brzy objevilo a opravilo. Nebo se alespoň objevil příslib: „v nadcházející verzi“.

RemNote

RemNote je výrazně dospělejší a hotovější aplikace. Její popularita je značná a vývoj stále probíhá. Každý update přináší spoustu nových funkcí a zlepšení. Do aplikace si navíc můžete instalovat rozšiřující pluginy a výrazně si ji tak přizpůsobovat. RemNote má navíc API, kterým se k němu nechá připojit.

Další výhodou RemNote překvapivě je, že se „hype“ okolo note-taking tools přenesl na Roam Research. Proč je to výhoda? Není těžké se třeba přes Twitter dostat do kontaktu přímo s vývojáři a vysondovat od nich informace. Ti lidi na tweety o RemNote opravdu reagují.

Roam Research

Roam Research je oproti tomu poměrně mladá aplikace, místy trochu nezralá, řekl bych. Některé funkce bych nazval spíše beta verzí, než plnohodnotnou „fičurou“. Ovšem jeho popularita za poslední rok, rok a půl strmě roste. A zdá se, že už předstihl i RemNote. Vývojáři navíc přidávají s každou aktualizací řadu nových funkcí a zlepšení. Naposledy tento týden přibyl výběr stránky a grafu, kam z mobilní Web App verze vkládám „quick capture“. Aplikaci mohu navíc posvém upravovat, ať už importem vlastních CSS stylů, které se aplikují třeba podle tagů, či jinak. A vznik API je v procesu. V plánu je i end-to-end šifrování grafu!

V téhle oblasti je to tedy plichta. Ano, může se stát, že obě aplikace odumřou. V obou případech však dokážu svůj graf a data v strojově i lidsky čitelné podobě exportovat.

V desátém kole tedy po 1 bodu získává shodně RemNote i Roam Research. Skóre RemNote vs. Roam Research je 4:6.

Vyhodnocení a výběr

Hodnocení vyšlo 4:6 pro Roam Research. Ano, přiznávám, že bylo subjektivní a výsledek předznamenalo mé rozhodnutí pro jednu z aplikací už v průběhu testování. Ve vícero kapitolách může být mé rozhodnutí docela sporné – založené na pocitech víc než na objektivních faktech. Můžete si říkat, že vy byste dali body opačně. A je to zcela legitimní!

Jak jsem několikrát výše v text zmínil, pokud bych byl studentem a mým hlavním cílem bylo budování hard-skills, sáhl bych rozhodně po RemNote. O ceně nemluvě. Pro mou aktuální a zřejmě i budoucí potřebu je však vhodnější a užitečnější Roam Research. A pro ten jsem se také rozhodl.

 

Komentáře